A konyha a háznak az a szeglete, amelyik kellemes mindenki számára, de többnyire csak messziről. Egyáltalán nem biztos, hogy minden családtagot feldob a tudat, hogy sütni-főzni kellene. Ez alól két kivétel van: a főzésmániás konyhatündér típusú anyukák (és néha apukák 😀 ), és a kisgyerekek nagyjából ovis korig, akiknek mániája, hogy valami felnőtteset csinálhassanak.
 
Akkor most megmutatom, hogy hogyan lehet buli még egy nagyobb gyereknek is a konyha és vidéke.

A kreatív konyha szabályai

Azzal kezdjétek, hogy lefektetitek az alapszabályokat, különben nem műxik a dolog. A szabályokat természetesen Ti állapítjátok meg, én csak néhány javaslatot teszek, amit a három gyérekemmel szerzett saját tapasztalatomból szűrtem le. Ez nem szentírás, szabhattok több szabályt is, de kevesebbet is felállíthattok.
Az én szabálylistám:
Tetszik a cikk? Nyomj egy like-ot, hogy a barátaid se maradjanak le a jóról! Utána olvashatsz is tovább.

  • egy kapitány van a konyhában, ő osztja szét a melót (ezt a felelősségvállalás és a szervezési készségek fejlődésével arányban rotáljuk,
    Kreatív konyha - családi élmény
    foto: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

    azaz előbb-utóbb mindenkire sor kerül)

  • mindenki részt vesz a melóban
  • mindenki képességei szerint vesz részt a melóban (tehát pl. ötéves gyerek kezébe nem adunk kést)
  • bárki segítséget kérhet, és ezért nem röhögjük ki
  • mindenki segítséget kap, aki kér
  • az ad segítséget, aki eppen közelebb van, és biztonságosan meg tudja csinálni, amit kell
  • a főzésnek-sütésnek akkor van vége, amikor rend van a konyhában 😀
  • a rendrakás is közös program (tehát nem tűnik el senki a balfenéken)
  • amit főztünk, meg is esszük (ez alól csak a mérgezés veszélye ment fel :D)

Jön a hideg… a konyhában meg a meleg

Mivel az időjárás egyre hűvösebb lesz, egyre nagyobb rá az esély, hogy a konyhában meg meleg lesz tekintve, hogy melegítő kajákra lesz szükségünk. Ehhez remek választások a különféle kelt tészták, amelyek egy komplett kézművesfoglalkozással érnek fel. Meggyúrod a tésztát, dagasztod, formázod (a legkisebb gyerekem erre mindig azt mondta kiskorában, hogy “gyurmázzuk” a tésztát), esetleg kinyújtod, sodrod – a leeső feleslegből meg tényleg gyurmafigurákat készít a gyerek, amit ki is süthettek…
De a díszítés is egy nagyon vicces elfoglaltság lehet ám. És ezzel nem kell feltétlenül megvárni az adventi mézeskalácssütést. Elég, ha pl. pizzát süttök. (Azt legalább garantáltan meg is eszik.)
Szintén tuti siker, ha valami finom innivalót főztök. Nálunk a házi habos kakaó és a zöld tea puncs viszik a pálmát. Ha sokan sürgünk a konyhában (bár van, aki kiszorul pl. a darabolással az étkezőbe), akkor gyorsan meg is van.

Házi habos kakaó

Pontos mennyiségeket nem adok, mert mind ízlés kérdése, nálunk is érzésre megy.
A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével és két közepes fahéjrúddal, aztán lehúzzuk a tűzről. Egy bögrében kikeverem a valódi kakaóport (nem instant!) némi cukorral. A bögrében felöntöm némi forró tejjel, és sima, folyós masszát keverek belőle. Ezt beleöntöm a tejbe, és eloszlatom. Lassú tűzön újra összforralom.
Habos kakaó - a kreatív konyha elengedhetetlen része.
foto: http://izesoroshaza.blogspot.hu
Köszönet érte!

Ha kész, leveszem a tűzről, leszűrve poharakba mérem. Gyerekeknek felvert tejszínhabbal a tetején kínálom, felnőttek némi rummal spécizhetik.

Tipp:
Karácsonyi változatban narancshéjat is reszelek bele főzés közben, így olyan íze lesz, mint a zselés szaloncukinak… 😀

Zöld tea puncs

Egy liter vizet felteszek egy fazékban forrni, és négy filter ízesítés nélküli zöld teát teszek bele. Amíg felforr, mehet vele ízlés szerint a barna cukor és a méz is. (Nem kell sajnálni egyiket sem, mert később az almalé savait tompítaniuk kell.) Egy kb. két centis darab friss gyömbért apróra felvágva szintén belefőzünk. Ha felforrt, akkor felöntjük egy liter szűrt, 100%-os almalével, cikkekre vágva belefőzünk egy egész zöld almát, végül szórunk bele némi citromfüvet ( szárított is kiváló bele). Leszűrve, forrón kínálom. Ha egyszer kihűlt és állz, még jobb az íze, mert sűrűbben folyós lesz, ahogy az alma kiadja a pektintartalmát.
Jó kísérletezést az ízekkel, textúrákkal, állagokkal, színekkel, illatokkal, és persze élvezzétek az alkotás örömét – no meg egymás társaságát!
fotok:
Kreatív konyha
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal sütiket, azaz cookie-kat használ. Az uniós törvények értelmében, kérlek, engedélyezd ezek használatát, vagy zárd be az oldalt! Köszönöm! További infók

Az európai uniós előírások értelmében felhívom a figyelmedet arra a körülményre, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat, magyarítva "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye Számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal beleegyezel a sütik automatikus használatába.

Bezárás